Här följer första delen av en liten sammanfattning på lösningen för livesändning som finns (och kontinuerligt utvecklas) i Ytterby kyrka sedan hösten 2019.
Sammanfattning
Ett försök att beskriva evolutionen fram till en första lösning för livesändning av söndagsgudstjänsten från Ytterby kyrka i tre delar.
Vad behöver man för livesändning av modell lite mer omfattande som detta ändå får klassas som?
- Del 1
- Del 2
- Basmjukvara för livesändning
- OBS (Open broadcaster software)
- Tillägg
- ASIO-drivrutin + OBS-plugin (för mixerbord)
- VST-plugins (Gain, EQ, Compressor)
- NDI-app + OBS-plugin (mobilkamera)
- Grafik
- Holographics (grafik)
- OpenLP (sånger/bibeltexter)
- Powerpoint/PPT-NDI (presentationer)
- Basmjukvara för livesändning
- Del 3
- Konfiguration av OBS och plugins
- Synkronisera ljud och bild
- Strukturera scener och källor
- Livesändningen
- Ljud
- Kameraval
- Grafik
- Konfiguration av OBS och plugins
Del 1 av 3, hårdvara
Kameraval
Finns många val av kamera och objektiv att göra, började dock med inventera vad av de befintliga kameror jag hade som kan ge en hdmi-ut som inte visar någon överlagrad information.
Micro 4/3
Valet föll på Panasonic GH4, G7, G80 som har sensor av ”micro four thirds”-typ och kan leverera 4k via HDMI. Har använt GH4/GH2 för att spela in live under ett antal år. Dock är inte GH2 så lättanvänd för live-streaming även om det går att få ut bild från den.
Lite produktlänkar; GH4, G7, G80 för den som vill bekanta sig mer med Panasonic´s M4/3-kameror.
Fördröjningen på bild/ljud på HDMI-porten är ungefär 110ms (kameror) + 50ms (Camlink/BM Decklink Recorder 4k) vilket fungerar för att streama men inte är lika lämpligt om bilden skall visas live också.
NDI
Något som faktiskt har en mindre fördröjning är att använda en mobiltelefon med en NDI-kamera-app. Har testat både NDICam och NDI HX Camera. NDICam har lite fler inställningar för bitrate, NDI HX Camera är från Newtek som står bakom NDI-protokollet.
Har gjort en separat post med info om några olika NDI-appar för framförallt Iphone. Läs vidare här
Bildvinklar
För att hålla en låg profil så är kamerorna i första hand placerade på läktaren, det ger ett behov av omfång på ungefär 20-150mm i FX-mått i Ytterby kyrka.
För översiktsbilden använder jag ett 7artisans 25/1.8 på GH4 placerad till vänster, använder bara FullHD-upplösning för denna.
Koret/altaret täcks av ett 7artisans 55/1.4 på en G80 placerad i mitten som skickar en 4K-signal.
Predikstol/flygel/lovsångsteam täcks av ett Sigma 60/2.8 DN på en G7 placerad något till höger riktat på diagonalen mot predikstolen och som också skickar en 4K-signal.
Har även vid behov ytterligare en kamera placerad nere i kyrkan till vänster i mittkorset, är vanligtvis en G7 med ett 45-175 PZ som kan hantera att täcka in bild på solister/ambon i koret i FullHD.
Objektivval
Objektiven är valda mest utifrån att det är förhållandevis lite ljus tillgängligt vilket gör att fasta objektiv med mer ljusstyrka är att föredra.
Panasonic har bra och ganska billiga fasta objektiv 14/2.5, 20/1,7, 25/1,7. Sigma har sedan 30/2,8 och 60/2,8. Har även Olympus 45/1,8 för att komplettera området.
Alternativet för mer flexibilitet är zoomobjektiv, de är större och tyngre, både om de har fast bländare 2.8 eller stor zoomomfång. Allt-i-ett i zoom så finns det exempelvis 14-140/4-5,8.
Motoriserade objektiv
Om man vill stå bakom kameran finns det objektiv med motoriserad zoom, Panasonic kallar dem ”PZ”, finns även från Olympus som kallar dem ”EZ”. Har 14-42 PZ, 45-175 PZ och 14-42 EZ, kombinerar man dem med en extern ”zoom-kontroller” kommer man lite närmare vad en videokamera kan göra. Kontrollen hittar man på eBay, har en 2,5mm plugg. Söklänk
Att tänka på
En liten nackdel med objektiv som har autofokus tillsammans med kameran är att varje gång man sätter på kameran behöver den manuella fokusen sättas igen, vilket av naturliga skäl inte behövs på ett manuellt objektiv som de från 7artisans.
Mer info: https://7artisans.co.uk/collections/panasonic-and-olympus
Finns även adaptrar för att använda de flesta olika typer av objektiv i manuellt läge på en m4/3-kamera.
Exempelvis Nikon till m43 eller Olympus OM till m43.
Mobil
En Iphone (SE)´s kamera har motsvarande 29mm, den har ju fördelen att vara ganska diskret och möjlig att placera där en större kamera gör sig sämre. Har använt den för att addera en bild på bibliska figurer som är placerade i ett av sidofönstren i koret.
Ytterligare en Iphone SE finns för att vid behov täcka in ytterligare något som händer med den klara fördelen att den är enkel att placera eftersom den inte behöver något mer än ström via sladd.
Kamerastativ/montering
En stabil bild kan lösas med många olika typer av fastsättning, återigen en titt i gömmorna så blev det två Manfrotto magic arm (Magic arm) och sedan en Manfrotto Super clamp (Manfrotto Super clamp 035) med en adapter till stativgänga där jag sedan monterat en nivelleringsbas (Exempel nivelleringsbas) och avslutningsvis ett Manfrotto HDV701-huvud (MVH500AH, efterföljare till HDV701).
Iphone´s är monterade med Shoulderpod S1 – Grip på antingen RAM-mount eller Manfrotto-kopia 244 Micro med clamp.
Fångstkort
Elgato Cam link 4k adderar ungefär 50ms fördröjning. Elgato Cam Link 4K är UVC-kompatibel, vilket innebär att du inte behöver installera några drivrutiner.
För att få en stabil insignal från Camlink-dongle är ett USB-kontrollerkort med dedikerade controllers för varje port installerat i en PCI-e plats. Startech 4 Port PCI Express USB 3.0 Card W/ 4 Dedicated Channels på dustinhome.se
Som komplement till 3st Camlink 4k är ett Blackmagic Decklink Recorder 4k installerad i en PCI-e plats. Detta kort är bra men kräver drivrutiner och är inte alls lika lättanvänt!
För den som vill ha något billigare har jag testkört en Kina-variant som klarar FullHD och är UVC, finns på de vanliga ställena för prylar från Kina. Köpte från Fyndiq för 172:- Länk till Fyndiq.se
Dator
För att ha marginal på prestanda så använder vi en beg. HP Z420 med Xeon-processor, 8 kärnor och 3,5Ghz (E5-1620), 16GB RAM och en SSD på 256GB med Windows 10, i dagsläget kör vi version 2004, försöker hänga med i uppdateringar men har inte Windows update påslaget hela tiden.
Grafikkort
För att avlasta renderingen i OBS finns det stöd för att använda ett grafikkort med Nvidia NVEnc så vi har ett GTX 1660 Super 6GB installerat. (Ett GTX1660 Super har NVEnc från RTX-20xx serien.)
Började med ett GTX 1060 3GB vilket fungerade men var ganska nära gränsen på 3D-prestanda med antalet kameror/multiview som används.
Finns mer att läsa om Nvidia NVEnc och OBS https://www.nvidia.com/en-us/geforce/guides/broadcasting-guide/
Ljud
Ljud hämtas från Yamaha TF5-mixer via USB, landar i datorn som ”ASIO-ljud”. Kommer mer detaljer i samband med plugins för OBS.
Styrning
Stream deck
För snabb styrning av OBS, både bildvinklar, grafik och ljud använder vi två stycken Stream Deck. Elgato Gaming Stream Deck
OBSRemote (webserver)
Om behov finns att kunna styra OBS utan att stå bakom datorn är en liten webbsida installerad och snurrar på Nginx där man kan byta Scen som går ut i livesändning. Går att surfa in på med dator/ipad/telefon och styra, vi har använt en gammal dator som är uppkopplad via 24,GHz på routern vi använder.
Finns här: https://obsproject.com/forum/resources/obs-remote-mixer.924/
Bonustips (Tally-lösning)
För vissa sändningar har vi även använt OBS Live Tally installerad på samma Nginx för att den som är framför kameran skall veta om de är i bild eller ej.
Vi har använt det framförallt vid bibelstudium där man växlat mellan bild och bibeltext som visas. Precis som med OBSRemote så behöver man kunna visa en webbsida för att välja scen att se tally för.
Finns här: http://obstally.lebaston100.de/
Nätverk
Wifi
För att hantera de trådlösa NDI-anslutningarna används en TP-link Archer C9, mest för hyfsad specifikation på det trådlösa, använder 5 GHz nät mellan telefon och router, datorn är inkopplad med kabel precis som uplink till Internet. NDI via 2,4 Ghz är inte att rekommendera, undvik om det går!
Internetanslutning
Vi har en fiberanslutning till stadsnätet, Bredbandskollen brukar ge ungefär 40mbit i uplink på den så prestandan är fullt tillräcklig.
En tumregel är att ha dubbla hastigheten tillgänglig mot vad man faktiskt försöker skicka från OBS för en stabil ström.
Att utveckla med livesändning
Det mest saknade är bättre möjlighet att mixa ljud med fysiska regler, idag finns mute/unmute mha Stream Deck, alla nivåer sköts med musen i OBS vilket inte är optimalt för bra övergångar.
Praktiska användningen
Har skrivit en kort checklista för den som skall producera, inte heltäckande men ger en ögonblicksbild av hur vi använder prylarna.